Värdera bostad

– Kolla värdet på din bostad

Få hjälp med att värdera din bostad inför din kommande försäljning eller till lånelöftet!

Värdera bostad

Värdera bostad inför försäljning

Att värdera bostad är oftast gratis och något du bör göra inför en försäljning. Då får du bättre koll på ungefär vad du kan förvänta dig av en försäljning av din bostad.Genom att fylla i ett enkelt formulär om det objekt som du vill värdera så kan du komma i kontakt med några utav de duktigaste mäklarna i din stad.

Vill du vara riktigt säker på att din värdering är korrekt så kan du be två olika mäklare att värdera din bostad. Det finns många olika anledningar att värdera din bostad och du binder dig aldrig till någon försäljning även om du får en värdering.

  • Du vill värdera din bostad för att sälja den
  • Du vill få ett lånelöfte från din bank för köp av en ny bostad
  • Grannen sålde just sin lägenhet och du vill veta om din bostad är lika högt värderad
  • Du vill belåna din bostad för att göra ett annat större köp

 

Värdera bostad

Så här värderas din bostad

Värdet på din bostad baseras på hur tidigare försäljningar har sett ut i området av liknande bostäder som du vill sälja. Mäklaren kommer att ta läget, storleken på bostaden, skicket på din bostad i beaktning. Huruvida du har en balkong eller ej kan påverka din värdering och ifall en granne har sålt en liknande lägenhet utan balkong kommer din lägenhet med största sannolikhet värderas högre.

En värdering är aldrig någon absolut sanning utan det är alltid en uppskattning. Sedan påverkas alltid priset av vilka som ger sig in i en budgivning och hur högt de är beredda att gå. Har du tur blir det budkrig mellan två eller fler intressenter som verkligen vill har din bostad.

Skriftlig värdering till banken

Om du vill belåna din bostad för att göra ett annat köp, köpa en ny lägenhet eller lägga om dina lån så kan du få en skriftlig värdering från mäklaren att visa upp för din bank. Att få din bostad värderad är oftast gratis men om du vill ha ett skriftligt intyg så brukar det kostar runt 2500 kr.

En skriftlig värdering signeras utav den mäklare som har gjort den och denne har sedan ett juridiskt ansvar att värderingen är gjord på ett korrekt sätt utefter de faktorer som styr värdet på en bostad.

Så här går du till väga

När du är redo att värdera din bostad så är det första du behöver göra att komma i kontakt med en mäklare. På Mäklarofferter.se kan du fylla i ett enkelt formulär om det objekt som du vill ha värderat så kommer du att bli kontaktad av lokala mäklare som kan hjälpa dig och har god lokalkännedom.

Vill du sedan gå vidare och sälja din bostad så hjälper mäklaren dig. Förutsatt att du är nöjd med den mäklaren så klart, annars kan du byta. Missar heller inte vår guide till hur du säljer din bostad.