Sälja bostad

– Maximera din försäljning

Ta hjälp av en mäklare med god lokalkännedom för att sälja din bostad.

Sälj din bostad

Guide: Så säljer du din bostad

Att sälja bostad är en speciell process som man kanske inte gör så många gånger i livet. Vi har satt ihop en guide för vad du behöver tänka på och vilka steg som en försäljning kan innehålla. Även om du alltid får hjälp av din mäklare kring de olika stegen kan det vara bra att själv vara förberedd.

Sälja bostad

1. Beslut & priskoll

Först gäller det att bestämma sig för att man skall sälja sin bostad. Ett beslut som kan ha många olika anledning med allt från att man vill köpa något större för att familjen växer till att man fått ett nytt jobb i en ny stad.

För att sälja sin bostad i rätt läge bör man också kolla hur bostadspriserna ser ut den senaste tiden i sitt område. Detta för att maximera priset på sin bostad och att man säljer under en period när många letar efter att köpa en ny bostad.

2. Sälja bostaden som den är eller renovera

Att renovera hela eller delar av sitt boende innan en försäljning kan öka värdet på din bostad. Om man har tid och pengar till att förbättra sin bostad innan man säljer den så kan man öka värdet på sin bostad mer än vad man lägger ut på en eventuell renovering.

Till exempel så kan man renovera sitt badrum eller kök vilket är attraktivt för en köpare om det är nytt. Men även enklare saker som att tapetsera om för att det ska se lite modernare ut kan göra din bostad mer attraktiv.

3. Anställ en mäklare och värdera bostaden

När det gäller att anställa en mäklare för att sälja din bostad är det viktigt att hitta någon med lokal förankring samt med erfarenhet att sälja i just ditt område. Om mäklaren har bra koll på området så kan denne också värdera din bostad på ett bättre sätt.

Använd dig av Mäklarofferter.se eller Hittamäklare.se för att på ett enkelt sätt komma i kontakt med de bästa mäklarna i din stad. En kostnadsfri tjänst som inte är bindande på något sätt.

4. Fotografering och visningsdatum

Fotograferingen av lägenheten är en viktig del i försäljningen och det kan vara bra att vara förberedd. Fråga gärna din mäklare om du kan förbereda något speciellt innan fotografering ska ske och se för guds skull till att städa lägenheten noga innan.

Sen är det dags att boka ett visningsdatum tillsammans med din mäklare och det måste då vara ett datum där du inte skall vara hemma. Att mäklaren visar din bostad för intressenter ingår i det priset du betalar mäklaren.

5. Annonsering

Det vanligaste sättet att annonsera ut sin lägenhet är idag att lägga ut en annons på Hemnet eller Blocket Bostad. Men mäklare brukar även annonsera i sina egna kanaler samt sociala medier.

Men det kan också vara bra att på egen hand annonsera på till exempel Facebook att du skall sälja din lägenhet och länka till annonsen. Be även dina kompisar och familjemedlemmar att göra detsamma. Då kan ni få en ganska stor räckvidd helt gratis via era nätverk online.

6. Budgivningen

Efter att bostaden har visats för intressenter så är det dags för budgivningen. En process som mäklaren sköter åt dig och denne tar emot bud antingen digitalt eller via telefon/sms. Här kan du som säljare inte påverka så mycket utan bara hålla tummarna för att det blir budkrig. Chansen till budkrig ökar givetvis och ju bättre de tidigare stegen har hanterats för att få potentiella köpare att älska din bostad.

7. Acceptera bud och skriva kontrakt

När budgivningen är över så är det upp till dig att nu acceptera det högsta budet som har kommit in. Först då kan det bli affär och både köpande och säljande part sitter ner tillsammans med mäklare och skriva kontrakt.